Bamboe

Himalayabamboe (Fargesia)

Himalayabamboe (Fargesia) woekert niet.

En daarvan zijn een aantal soorten zeer winterhard.

Het best wintergroen is bamboe op een tegen het noorden en oostenwind beschutte plaats.

De soorten en ondersoorten uit het assortiment variëren in hoogte van 1 tot 4 meter. Hoe snel en of ze deze uiteindelijke hoogte ook halen is afhankelijk van de standplaats.

De meeste Fargesia's zijn kleinbladerig. Gemiddeld is het blad 1 cm breed.

Fargesia Jiouzhaigou is de meest kleinbladerige met een breedte van 5mm.

Bamboe, Fargesia Robusta Wolong

Fargesia Robusta Wolong is in dat gezelschap een uitzondering met 3 cm breed blad.

De kleur van de takken loopt uiteen van groen, geel, blauwberijpt naar donkerpaars en rood.

Veel soorten zijn zeer windbestendig. Hoewel je je in sommige winters wel eens afvraagt of ze nog wel blad hebben zijn ze al vroeg in het voorjaar weer frisgroen.

De planten, die bij lage temperaturen en felle zon geen winterzon krijgen, zijn het best wintergroen.

Fargesia is mooi als solitair, maar ook bijzonder fraai te combineren met bamboe en andere groenblijvende planten met groter en glanzend blad.

Wie niet teveel wandelende bamboe in de tuin wil, maar wel van de sfeer in een bamboetuin wil genieten kan overwegen enkele hogere Phyllostachyssoorten te combineren met een aantal Fargesia's.


Himalayabamboe (Fargesia)

Bloei van Himalayabamboe (Fargesia):

Fargesia's zijn vooral bekend geworden door de bloei. Met name de bloei van Fargesia Murielae. De massale bloei van deze soort had in het midden van de jaren 90 in Nederland zijn hoogtepunt. De bloei werd gevolgd door het totaal afsterven van de planten.

Inmiddels zijn er selecties van de zaailingen van deze plant. Simba (2 m) en Jumbo (3 m) zijn daarvan de bekendsten.

Voor zover bekend lopen de bloeicycli van Fargesia's uiteen van 60 tot 120 jaar. De Fargesia Nitida, waarvan de laatste bloei ruim 120 jaar geleden plaats vond is nu aan de beurt evenals de ondersoorten Eisenach, Nymphenburg, Gansu 2 etc.

Fargesia's, die recentelijk uit zaad zijn opgekweekt zijn voorlopig dus niet aan de beurt. Zoals Fargesia Murielae Simba en Jumbo en Fargesia Jiouzhaigou en Denudata.

Standplaats van Himalayabamboe (Fargesia):

Omdat Fargesia's uit een klimaat komen met een hoge luchtvochtigheidsgraad gedijen ze doorgaans goed in de schaduw. Maar wanneer de grond niet te droog wordt en te schraal is wordt zon ook goed verdragen.


Phyllostachys, voor velen de echte bamboe

Bamboe, Phyllostachys Vivax

Een groot deel van de klanten komen altijd met de vraag naar een niet woekerende bamboe van 2 tot 3 meter hoog, om vervolgens te vertrekken met een wandelende bamboe, die 5 tot 6 meter hoog kan worden.

Als antwoord op de beginvraag van de klanten bieden wij een aantal Fargesia's aan. Niet woekerende bamboes van 2 tot 3 meter hoog.

Wij vinden Fargesia's zelf prachtige planten met een heel eigen charme en vragen dan ook regelmatig waarom men toch voor Phyllostachys kiest. Daar zijn verschillende redenen voor, maar de meest voorkomende is dat men Phyllostachys meer de echte bamboe vindt.

Na wat informatie over wandelen en de mogelijkheden om de planten te controleren heeft men dat beetje werk er dan wel voor over. Dat de planten eenvoudig op de gewenste hoogte kunnen worden gehouden door de hoogste takken weg te knippen vindt men vaak ook wel geruststellend.

Een heel belangrijke reden is ook vaak het snelle resultaat. Het gaat nog wel eens om een kale plek, die is ontstaan doordat een boom of struik is verdwenen. Daardoor is men soms een deel van de privacy. Of het is ineens wel erg kaal. Soms gaat het om een hele nieuwe tuin waar men snel wat sfeer in aan wil brengen.

Een grote groenblijvende plant, die al bijna de gewenste hoogte heeft, ligt voor veel klanten dan vaak meer voor de hand dan een plant die er nog wel wat jaren voor nodig heeft om de gewenste hoogte te bereiken.


Welke bamboe is een goede keus?

Een aantal factoren kunnen bepalend zijn voor de uiteindelijke keuze van bamboe

De volgende zijn meestal doorslaggevend:

 • 1. Winterhardheid / wintergroenheid
 • 2. Uiteindelijke hoogte
 • 3. De kleur van de halmen

De volgende soorten bamboe kunnen wij aanbevelen:

 • Phyllostachys Aureosulcata (alle 4).
  Zeer winterhard en zeer goed wintergroen. Halmen in de kleuren groen, geel, geel met groen en groen met geel.
 • Phyllostachys Bissettii.
  Zeer winterhard en een van de best wintergroenen. Mooi blad en groene halm.
 • Phyllostachys Nuda.
  Wordt niet zo hoog en een van de best winterharden. Groene halm met witte ring.
 • Phyllostachys Decora.
  Een van de minst wandelende soorten. Goed/zeer winterhard. Groene Halm.
 • Phyllostachys Nigra.
  Vanwege de zwarte halm. Moet beschut staan Gevoeliger voor bladschade dan de anderen


Wintergroene bamboe:

Ervaringen in 3 examenwinters (Ervaringen met bamboe van andere kwekers)

Bijna alle bamboes zijn in de meeste winters wintergroen.

Van de grassen is maar een beperkt deel wintergoen.

Examenwinters: '95/'96 en '96/'97 (Ervaringen met bamboe van andere kwekers)

In lange en/of strenge winters en bij bepaalde omstandigheden kan er bladschade ontstaan. Het blad wordt bruin en valt na enige tijd af. Dat gebeurde in de winters van '95/'96 en '96/'97 met alle Phyllostachyssoorten. In de daaropvolgende lentes liepen de meeste soorten weer fris uit.

Phyllostachys Aurea had niet alleen bladschade, maar ook takschade en wat nog erger was ernstige wortelschade. Deze soort wordt nog regelmatig aangeboden, maar was voor een aantal collega's door de mand gevallen.

Phyllostachys Nigra bleek gevoeliger voor bladschade dan de meeste andere soorten uit het assortiment, maar had in die winters weinig takschade.

Phyllostachys Bisettii was in die winters een van de langst groenblijvende soorten.

Een aantal Fargesia's zoals Murielae soorten en Nitidasoorten (jammer dat die gaan bloeien) heeft toen bewezen in ons klimaat zeer winterhard te zijn.

Bamboe is nog een betrekkelijk jonge plant in onze regio's, maar we dachten na deze examenwinters toch al veel meer te weten, totdat ....

Maart 2005 (Ervaringen met bamboe van andere kwekers)

Half Maart 2005 21 graden vorst, sneeuw en overdag felle zon.

Bijna alle Phyllostachyssoorten hadden bladschade wat vrij snel duidelijk werd en takschade wat pas later bleek.

We hebben tot juni gewacht op het uitlopen van nieuw blad wat alleen volledig gebeurde bij de 4 Aureosulcata's ( De soort, Aureocaulis, Alata en Spectabilis). Bij Phyllosstachys Angusta en Decora gebeurde dat gedeeltelijk.

Voor het afknippen van de beschadigde takken was de productie van nieuwe takken al weer volledig op gang gekomen. Phyllostachys bissettii en Phyllostachys Nuda waren daarbij de besten. Bij een aantal anderen viel de dikte en de hoogte van de nieuwe takken erg achter vergeleken met andere jaren. Met name bij Phyllostachys Nigra.

Himalayabamboe Fargesia

Bij de Fargesia's kwamen de Murielaesoorten, de Nitidasoorten (jammer dat ze gaan bloeien) goed uit de bus evenals Jiuzhaigou, geen takschade en alweer fris in het blad in april.

Ook Fargesia Rufa had zich kranig geweerd. Sommige soorten Fargesia krullen hun blad op onder wisselende omstandigheden en bij sommige soorten met name Nitida-achtigen vraag je in een winter wel eens af of ze wel of geen blad hebben. Rufa doet dat niet en had daardoor wat brandplekjes in het blad.

Fargesia Robusta had net als de meeste Phyllostachyssoorten takschade en de nieuwe takken waren laag.

Tot onze grote verbazing had de Wolong op een heel beschutte plaats alleen maar bladschade. Fargesia Robusta Wolong, onze meest grootbladerige Fargesia wordt regelmatig beschreven als minder winterhard dan de soort.

Een verklaring voor de blad en takschade? Deze moet vermoedelijk gezocht worden in de combinatie van een op gang komende sapstroom met de voor dat tijdstip, extreem lage temperaturen, felle zon en sneeuw. Eens in de hoeveel jaar dit ook alweer voorkomt is ons even ontschoten.

Menu
Informatie
Zoeken naar
Binnenkort
 • Siergrassen planten
 • Siergras voor droge grond
 • Siergrassen in de schaduw
 • siergrassen verplanten
 • siergras als haag