Verschillende manieren om siergrassen te snoeien

Bij onderhoud hoort ook het snoeien van siergrassen.

Er zijn diverse manieren om siergrassen te snoeien. Meestal noemt men hierbij het gebruik van een snoeischaar. Er zijn echter ook nog andere en snellere manieren om siergrassen te snoeien.

Snoeischaar

Het beste blijft natuurlijk met een scherpe snoeischaar. De stengels worden netjes en strak afgeknipt en je kan goed de hoogte bepalen waar je moet snoeien.
Als de collectie van siergrassen echter wat uitbreid, wordt dit soms een onmogelijke zaak. Met een snoeischaar kan je slechts enkele stengels en ten hoogste een klein bosje snoeien. Je krijgt na verloop van tijd kramp in je handen en het gaat niet eens zo snel. De grootte van de plant wordt soms ook een probleem. Een reuze siergras als de Cortaderia Selloana snoei je niet zo gemakkelijk met een klein snoeischaartje. Je kan natuurlijk een grote snoeischaar nemen. Horizontaal knippen vlak boven de grond met een grote snoeischaar is echter ook niet zo handig.

Heggeschaar

Met een heggeschaar gaat het al een stuk sneller. Vooral als je een redelijk formaat gebruikt. Met een heggeschaar is horizontaal snoeien ook geen probleem. Eigenlijk zijn ze hier zelfs voor gemaakt.
Met een heggeschaar kan je heel strak en netjes snoeien. Zelfs stengels die opzij zijn gevallen kan je makkelijk wegsnoeien. Je kan een pol eventueel ook mooi rond snoeien.
Het nadeel is dat een heggeschaar "kauwd". De stengels worden dus niet scherp en strak afgeknipt. Hierdoor zou sneller rot kunnen onstaan.

Bosmaaier

Bij zeer grote hoeveelheden grassen gebruiken sommige mensen een bosmaaier. Ze gebruiken hierbij een mes in plaats van een touwtje. Het mes is eigelijk bedoeld om bijvoorbeeld riet mee te maaien.
Het voordeel hierbij is dat het zeer snel gaat. Het mes zou de stengels af moeten snijden. Als het mes echter wat bot wordt of het moet grote hoeveelheden verwerken "slaat" het mes de stengels eraf. De stengels worden niet scherp en strak afgeneden en een deel knikt. Hierdoor zou ook sneller rot kunnen onstaan.
Een ander nadeel is dat de afgesneden stengels over de ander siergrassen vallen. Even wat gesnoeid gras aan de kant leggen is ook geen optie. Een bosmaaier leg je niet even aan de kant om het daarna na 20 seconden weer te starten en te bevestigen aan je gordel. Je ziet hierdoor niet meer wat je wel en niet gesnoeid hebt en je zou een verkeerde plant of andere siergras mee kunnen snoeien. Bij een bosmaaier is het ook moeilijk om op verschillende hoogtes te snoeien.

Gebruik bij apparaten als de bosmaaier en de heggeschaar altijd de juiste Persoonlijke Beschermings Middelen.

Andere "Onderhoud en snoeien van siergras" artikelen

Menu
Informatie
Zoeken naar
Binnenkort
  • Siergrassen planten
  • Siergras voor droge grond
  • Siergrassen in de schaduw
  • siergrassen verplanten
  • siergras als haag