De Siergrassentuin

De siergrassentuin is fascinerend eenvoudig. Krachtig en rustgevend. Siergrassen in de tuin is een nieuw fenomeen wat helemaal past in de tijdgeest en de moderne tuin architectuur.

Siergrassen in de tuin

Een tuin met alleen maar siergras is niet alleen boeiend maar tegelijkertijd enorm rustgevend.

De zachte en vloeiende vormen van de grassen verzachten de strakke lijnen van de moderne tuin. Aanwezig, sprekend, maar toch strak.
Siergras past naadloos in de sfeer van het minimalisme, die steeds meer doordingt in de moderne tuin architectuur.

Weinig is veel. Minder "bloemetjes".

De siergrassentuin is meer dan een tuin. Het is een beleving. Boeiend, veelzijdig en tegelijkertijd eenvoudig, stijlvol en krachtig. Geluid en beweging zijn kenmerkend voor de grassentuin.

Een siergrassentuin is meer dan een beleving. Het is een feest. Een feest vooral ook voor de jaarrond tuinier.
Waar de meeste vaste planten het in de herfst laten afweten, verschaffen veel siergrassen (soms vooral) in de winter heel veel plezier. Rijp, dauw, mist, regendruppels, lage winterzon en wind spelen een fascinerend spel met de bloeiwijzen van de grassen in de winter.

En wanneer de laatste grassen worden afgesneden (miscanthus, panicum, pennisetum bv.) beginnen de eerste al weer te bloeien (carex, luzula bv.). Koud seizoen groeiers springen alweer de grond uit. (Calamagrostis bv.)
En sommige groenblijvende soorten laten we soms nog even staan. Die vormen dan met een vroegbloeiende lage boom of struik en enkele fargesia's nog wat decor.

Een grassentuin maken

Er zijn vele soorten planten die de tuin mooi kunnen maken, maar siergrassen zijn de laatste jaren erg populair geworden.
Siergras zorgt voor een elegante status in de tuin. Ze dansen in de wind en voegen toch een bewegende rust toe in de tuin.

Verkrijgbaar in verschillende maten, kleuren en vormen kunnen grassen prachtig zijn in een gemixte tuin, een tuin met alleen siergras of als solitaire plant.
Hier is enige informatie voor het maken van een grassentuin.

Tekening

Maak een tekening van de beschikbare ruimte voor het planten van siergrassen. Hierdoor krijg je een beter beeld en kan je de tuin beter ontwerpen.

Contrasten

Maak contrasten met verschillende gras soorten.
Plaats grassoorten met dunne sprietige bladeren bij grassen met grote brede bladeren en gebruik siergras met gekrulde bladeren onderaan strak rechtopgaande siergrassen.

De grootte van de plant kan ook gebruikt worden voor het vormgeven van de siergrassentuin. Gebruik reuze siergrassen, die wel 3 meter hoog kunnen worden, voor contrasten in hoogte. Tevens kan reuze siergras gebruikt worden om het zicht te blokkeren van ongewenste blikken.

Probeer een grote siergras als de Pampasgras (Cortaderia) te plaatsen als blikvanger. Of maak rechte en kronkelende lijnen en vlakken met de grote Miscanthus soorten die mooie gedecoreerde bladeren hebben met witte of gele strepen. Overweeg de laagblijvende Festuca Ovina Glauca voor het maken van blauwgekleurde vlakken.

Witte en lichte kleuren lijken heel erg goed in de schaduw. In het zwakke licht springen de lichte kleuren eruit. Gebruik de diepe bronzen kleur van de rode Lampenpoetsersgras (Pennisetum rubrum, niet winterhard) juist voor een donker contrast of gebruik de prachtige kleuren van sommige Carex soorten.

Siergras soorten

Er zijn vele soorten siergrassen voor in de siergrassentuin. De volgende artikels bevatten meer informatie en foto's over een bepaald soort siergras:

Alle siergrassen soorten zijn terug te vinden in de siergrassentuin van kwekerij Siergras.com.

Bodembedekkers

Er zijn ook prachtige laagblijvende siergrassen die gebruikt kunnen worden als bodembedekker. Tevens kan je ze ook goed gebruiken om nog lege delen mee op te vullen.

Luzula, Festuca en Carex zijn goede voorbeelden als bodembedekker. In een tuin met alleen siergras zorgen deze bodembedekkers voor de opvulling van het ene gebied met siergrassen en het andere.

Wintergroene grassen

Sommige grassen zijn wintergroen of groenblijvend en andere sterven af in de winter. Bepaal waar je de wintergroene en de afstervende siergrassen wilt hebben, zodat de grassentuin er het gehele jaar prachtig uitziet.

Onderhoud

Het beste aan siergras is nog dat ze zeer eenvoudig zijn in onderhoud. Één keer per jaar de siergrassen snoeien op 10 centimeter vanaf de grond is bij de meeste siergras soorten voldoende. Grassen kunnen veel verschillende temperaturen, grondsoorten en andere condities aan.

Ter afsluiting

Er zijn inheemse siergrassen voor elk geografisch gebied die met een minimum aan onderhoud gedijen. Bepaal tussen de vele soorten siergrassen welke het beste groeien in jouw siergrassentuin.

Met een verscheidenheid aan maten, kleuren en vormen, kan je een kleurrijke en decoratieve siergrassentuin maken.

Menu
Informatie
Zoeken naar
Binnenkort
  • Siergrassen planten
  • Siergras voor droge grond
  • Siergrassen in de schaduw
  • siergrassen verplanten
  • siergras als haag